Nadszedł sezon słodkich arbuzów! Nie przegap okazji i zrób z nich puste miejsce na zimę. Zwracam uwagę na oryginalny przepis z musztardą. Wszystko jest bardzo proste i stosunkowo szybkie!
Składniki
- arbuz - 1 kg
- proszek musztardowy - 1 łyżeczka
- kwas cytrynowy - 1 art.
- cukier - pół szklanki
- sól - 2 łyżeczka
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyty arbuz pokrój na małe kawałki wraz ze skórką.
Ostrożnie włóż arbuza do wysterylizowanych słoików i zalej go wrzącą wodą. Przykryj pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Odcedź do rondla, dodaj cukier, sól i gotuj przez 2 minuty po ugotowaniu.
Dodaj musztardę i kwas cytrynowy do słoików z arbuzem.
Wlej wrzącą marynatę i zwiń. Owiń słoiki ciepłym kocem na 2 dni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy