karp w puszkach

1 godz. 10 min.
2 porcje
Karp w puszkach
0

W sklepach może być trudno znaleźć coś innego niż szprot i sardynki. A to, co jest, nie zawsze podoba się smakiem i składem. Dlatego wolę samodzielnie gotować konserwy rybne. Na przykład, oto przepis z karpia – nieszybki, ale bardzo łatwy.

Składniki

  • Karp - 1.4 kg
  • sól - 0.5 łyżeczka
  • liść laurowy - 6 sztuk
  • czarny pieprz - 1 art.
  • cebula - 2 kawałki
  • woda - 300 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść karpia i pokrój na porcje.

Połóż pieprz i liść laurowy na dnie czystych słoików.

Ułóż rybę szczelnie, naprzemiennie z warstwami cebuli pokrojonej w pióra.

Włóż więcej przypraw i wlej gorącą wodę.

Przykryj słoiki folią i wyślij na 50-60 minut do piekarnika w temperaturze 180-200 stopni.

Aby zapobiec pękaniu słoików, włóż je do wciąż zimnego piekarnika.

Przetocz żywność w puszkach na zimę sterylnymi pokrywkami.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy