Kiedy kompoty owocowe są zmęczone, w grę wchodzi on – kompot z dyni. Aby nie było zbyt mdłe i słodkie, proponuję dodać trochę cytrusów. Cytryny i pomarańcze to nie tylko smak i aromat, ale także naturalny sposób na przedłużenie bezpieczeństwa przedmiotu obrabianego.
Składniki
- Dynia - 600 g
- pomarańczowy - 1 rzecz
- cytryna - 1 rzecz
- cukier - 300 g
- woda - 2-3 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię i pokrój na średnie kawałki. Pokrój pomarańczę i cytrynę w plasterki.
Umyj słoiki sodą i włóż tam wszystko. Możesz dodać przyprawy.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut.
Odcedź tę wodę, zagotuj ją ponownie i wlej do słoików na kolejne 10 minut.
Ponownie odcedź, dodaj cukier i zagotuj.
Wlej kompot i zwiń go na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy