Kwaśne jagody tworzą najsmaczniejsze sosy do mięsa. Istnieje wiele przepisów na ten temat. Dziś chcę zaoferować Ci oryginalną wersję sosu do mięsa z borówki brusznicy. Nie zastępuj soku z cytryny octem, zepsuje to smak i aromat wykwintnej przyprawy.
Składniki
- borówka brusznica - 500 g
- sok z cytryny - 50 ml
- cynamon - 1 różdżka
- gałka muszkatołowa - na czubku noża
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Borówki brusznicy opłucz, zmiel w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć skórkę i nasiona.
Dodaj wodę, przyprawy, cukier, sól i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
Złap laskę cynamonu i wyrzuć.
Dodaj sok z cytryny, zdejmij sos z ognia i włóż do przygotowanych słoików. Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy