Jeśli lubisz ciekawe Przetwory warzywne, koniecznie wypróbuj takie bakłażany. To jeden z tradycyjnych tatarskich przepisów, który dostałem od mojego przyjaciela. W naszej rodzinie z powodzeniem zakorzenił się od pierwszego roku, ponieważ okazuje się bardzo smaczny i udany.
Składniki
- bakłażan - 1 kg
- papryka - 700 7
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- pomidory - 1.5 kg
- czosnek - 5 ząbki
- sól - 1 art.
- Olej roślinny - 240 ml
- ocet (esencja) – 1 łyżeczka
- cukier - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój paprykę i bakłażany losowo.
Zmiel pomidory za pomocą blendera lub maszynki do mięsa.
Dodaj olej, sól i cukier do pomidora i zagotuj.
Włóż tam warzywa i gotuj przez pół godziny.
Dodaj cukier, sól, posiekany czosnek i ostrą paprykę i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wlej esencję octu, wymieszaj i zwiń bakłażany w wysterylizowanych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy