półfabrykaty na zimę
13.04.2023
grzybowa solanka z kapustą na zimę bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
5 porcji
Używam tego przepisu od kilku lat. I bez względu na to, ile przygotowałem, zawsze jest mało. Mieszanka grzybowa z kapustą to wszechstronne danie, które można podawać na zimno, dodawać do zup i gulaszu. Spróbuj, na pewno ci się spodoba!
Składniki
- kapusta - 1,5 kg
- Grzyby - 800 g
- marchew - 500 g
- cebula - 300 g
- Olej roślinny - 60 ml
- ocet - 50 ml
- pasta pomidorowa - 100 g
- czarny pieprz - 7 groszek
- liść laurowy - 3 kawałki
- cukier - 50 g
- sól - 70 G
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój grzyby, kapustę i obraną cebulę. Zetrzyj marchewki.
Smaż cebulę z marchewką na oleju przez 5 minut.
Dodaj kapustę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Piecz grzyby osobno przez 7-10 minut.
Połącz oba półfabrykaty w dużym rondlu.
Dodaj przyprawy, cukier, sól i wodę zmieszaną z koncentratem pomidorowym.
Dusić przez 20 minut, wlać ocet i natychmiast zdjąć z ognia.
Ułóż mieszankę grzybów w czystych, suchych słoikach i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy