Dżem jabłkowy jest najczęstszy wśród gospodyń domowych. Jabłka rosną w prawie każdym ogrodzie i są niedrogie. Ale jak go ugotować bez sterylizacji słoików? Odpowiedź jest w moim przepisie.
Składniki
- jabłka - 1 kg
- cukier - 500 GR
Przepis na gotowanie krok po kroku
Jabłka dobrze opłucz i pokrój w kliny. Pamiętaj, aby usunąć środek z pestkami, aby dżem nie stał się gorzki.
Przenieś jabłka do rondla z grubym dnem. Przykryj jabłka cukrem i odstaw na kilka godzin.
Gdy jabłka wypuszczą sok, dobrze je wymieszaj i umieść na małym ogniu.
Doprowadź dżem do wrzenia i pozostaw na pół godziny. Powtarzamy 5-6 razy. Gotowy dżem wlewa się do słoików, zwija i wysyła w chłodne, ciemne miejsce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy