sos do barszczu buraczanego z fasolą na zimę
Są puste miejsca, które są potrzebne przede wszystkim do zachowania zbiorów. Są też takie, które znacznie oszczędzają czas w perspektywie. Sos do barszczu buraczanego z fasolą rozwiązuje oba te problemy jednocześnie. Radzę raz zwinąć go w małe słoiki.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz fasolę wcześniej przez noc i gotuj, aż będzie w połowie ugotowana.
Zetrzyj marchewki i buraki, posiekaj paprykę i cebulę, posiekaj pomidory w blenderze i drobno posiekaj natkę pietruszki.
Podsmaż cebulę na oleju, aż będzie przezroczysta.
Wlej pomidory do cebuli, a po 7-8 minutach dodaj buraki.
Po kolejnych 15 minutach dodaj marchewkę, paprykę i fasolę.
Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne pół godziny i dodaj sól, cukier, natkę pietruszki i ocet.
Dusić opatrunek przez kolejne 10 minut i włożyć do wysterylizowanych słoików.