dżem winogronowy

30 min
10 porcji
Dżem winogronowy
Lana_M, stock.adobe.com
0

Jeśli gotujesz z winogron bez pestek, wszystko pójdzie szybciej. Ogólnie rzecz biorąc, możesz użyć dowolnej odmiany, najważniejsze jest to, że jagody są soczyste i dojrzałe. Mówię Ci, jak gotować pyszny dżem winogronowy. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.

Składniki

  • Winogrona - 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • sok z cytryny - 3 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Usuń winogrona ze szczotek i dokładnie spłucz.

Pokrój każdą jagodę na pół i obierz.

Złóż obrabiany przedmiot na patelnię, posyp cukrem i pozostaw na 2-3 godziny.

Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej sok z cytryny, gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz ogrzewanie.

Rozłóż gorący dżem w słoikach, zwiń i owiń grubym kocem na jeden dzień.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy