Jeśli gotujesz z winogron bez pestek, wszystko pójdzie szybciej. Ogólnie rzecz biorąc, możesz użyć dowolnej odmiany, najważniejsze jest to, że jagody są soczyste i dojrzałe. Mówię Ci, jak gotować pyszny dżem winogronowy. Dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.
Składniki
- Winogrona - 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- sok z cytryny - 3 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń winogrona ze szczotek i dokładnie spłucz.
Pokrój każdą jagodę na pół i obierz.
Złóż obrabiany przedmiot na patelnię, posyp cukrem i pozostaw na 2-3 godziny.
Umieść patelnię na małym ogniu i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej sok z cytryny, gotuj przez kolejne 5 minut i wyłącz ogrzewanie.
Rozłóż gorący dżem w słoikach, zwiń i owiń grubym kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy