Rzadko udaje mi się zebrać dużo grzybów. Zwykle mój kosz prawie nie jest wypełniony jedną trzecią borowikami, grzybami miodowymi i kurkami. Na pocieszenie przygotowuję ulubiony pasztet z grzybów. Na taki przepis mój "połów" zawsze wystarczy.
Składniki
- Grzyby - 1 kg
- cebula - 3 kawałki
- masło - 50 g
- sok z cytryny - 1 art.
- liść laurowy - 2 kawałki
- ziele angielskie - 2 groszek
- czarny pieprz - 4 groszek
- tymianek - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- woda - 3 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Grzyby opłucz, pokrój i włóż do głębokiego rondla.
Dodaj wodę, liść laurowy, obraną cebulę, czarny i ziele angielskie.
Gotuj przez 20 minut, Wrzuć grzyby do durszlaka i spłucz pod bieżącą wodą.
Obierz pozostałą cebulę i drobno posiekaj.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
W dużej misce umieść ugotowane grzyby i smaż. Zmiel blenderem zanurzeniowym na gładką konsystencję.
Dodaj tymianek, sól, sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy