Kto powiedział, że dania PP są nudne i monotonne? Podaruj sobie proste i szybkie ciasto jabłkowe, nawet jeśli przestrzegasz właściwego odżywiania. Po prostu zamień mąkę pszenną na zdrowszą i wyeliminuj cukier. Ulubiona Charlotte z jabłkami jest gotowa.
Składniki
- jabłka - 300 g
- mąka owsiana - 80 g
- mąka ryżowa - 80 g
- mleko - 60 ml
- jaja kurze - 3 szt.
- miód - 60 g
- Olej roślinny - 1 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 CZ. l.
- cynamon - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka miodem przez 3-5 minut. Dodaj mleko.
Stopniowo, ciągle mieszając, wprowadź oba rodzaje mąki, dodaj proszek do pieczenia. Ubij mikserem.
Jabłka opłucz, obierz, usuń rdzenie, pokrój w kliny lub małe kawałki.
Wymieszaj przygotowane jabłka z ciastem. W razie potrzeby dodaj cynamon.
Formę posmarować masłem, wlać ciasto z jabłkami i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25-30 minut. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem.
Ostudź gotowe ciasto w formie, ostrożnie odwróć na półmisek i podawaj.