Aby przygotować aromatyczną, pikantną, orzeźwiającą herbatę w stylu marokańskim, potrzebujesz zielonej herbaty i dużej ilości świeżej mięty. Tradycyjna marokańska herbata powinna być bardzo słodka, ale zawsze możesz dostosować ilość cukru według własnego uznania.
Składniki
- zielona herbata - 1 art.
- woda - 600 ml
- cukier - do smaku
- mięta - 20 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej 1 łyżkę do zaparzacza. l zielona herbata, zalej 200 ml wrzącej wody. Przykryj zaparzacz pokrywką i pozostaw herbatę na 3-5 minut.
Usuń liście mięty z gałązek i umieść w większej objętości zaparzacza. Dodaj cukier i wlej 200 ml wrzącej wody. Przykryj zaparzacz pokrywką, po 20-30 sekundach dodaj kolejne 200 ml wrzącej wody i pozostaw napój do zaparzenia przez 2 minuty.
Wlej zaparzoną zieloną herbatę do zaparzacza z miętą i nalegaj na napój przez kolejne 2-3 minuty.
W przezroczystych szklankach umieść po jednej małej gałązce mięty i wlej gorący napój. Marokańska herbata jest gotowa!