napoje 11.04.2023

marokańska herbata

10 min
2 porcje
Marokańska herbata
fazeful, stock.adobe.com
0

Aby przygotować aromatyczną, pikantną, orzeźwiającą herbatę w stylu marokańskim, potrzebujesz zielonej herbaty i dużej ilości świeżej mięty. Tradycyjna marokańska herbata powinna być bardzo słodka, ale zawsze możesz dostosować ilość cukru według własnego uznania.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wlej 1 łyżkę do zaparzacza. l zielona herbata, zalej 200 ml wrzącej wody. Przykryj zaparzacz pokrywką i pozostaw herbatę na 3-5 minut.

Usuń liście mięty z gałązek i umieść w większej objętości zaparzacza. Dodaj cukier i wlej 200 ml wrzącej wody. Przykryj zaparzacz pokrywką, po 20-30 sekundach dodaj kolejne 200 ml wrzącej wody i pozostaw napój do zaparzenia przez 2 minuty.

Wlej zaparzoną zieloną herbatę do zaparzacza z miętą i nalegaj na napój przez kolejne 2-3 minuty.

W przezroczystych szklankach umieść po jednej małej gałązce mięty i wlej gorący napój. Marokańska herbata jest gotowa!

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy