Ten przepis na tatarskie baursaki spodoba się miłośnikom bujnych i aromatycznych domowych wypieków. W krajach azjatyckich baursaki jest obowiązkowym daniem świątecznego posiłku. Proponuję przygotować tę niezwykłą ucztę na wieczorną herbatę z rodziną.
Składniki
- mąka - 1 kg
- suche drożdże - 4 g
- cukier - 100 g
- masło - 125 g
- woda - 300 ml
- mleko skondensowane - 200 ml
- cukier waniliowy - 5 g
- sól - szczypta
- proszek do pieczenia ciasta - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - do smażenia
- cukier puder - do dekoracji
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj zmiękczone masło, ciepłą wodę i mleko skondensowane w misce. Dodaj drożdże i dobrze wymieszaj.
Przygotuj suche składniki. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj.
Połącz płynne składniki z suchymi. Ciasto zagnieść najpierw łyżką, a następnie zagnieść rękami na posypanym mąką stole. Powinno być umiarkowanie miękkie, elastyczne ciasto, konsystencja przypominająca ciasto na pierogi.Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.
Gdy ciasto wystarczająco wyrośnie, podziel je na równe części i zwiń w kiełbaski o grubości 1-2 cm.
Smażyć baursaki w kotle na rozgrzanym do czerwoności oleju roślinnym, od czasu do czasu obracając, aż powstanie złoty kolor (około 3-5 minut). Połóż gotowe produkty łyżką cedzakową na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Gotowe baursaki tatarskie schłodzić, posypać cukrem pudrem i podawać.