pieczenie 22.11.2022

tatarski baursak

1 godz. 0 min.
10 porcji
Tatarski baursak
zakiroff, stock.adobe.com
0

Ten przepis na tatarskie baursaki spodoba się miłośnikom bujnych i aromatycznych domowych wypieków. W krajach azjatyckich baursaki jest obowiązkowym daniem świątecznego posiłku. Proponuję przygotować tę niezwykłą ucztę na wieczorną herbatę z rodziną.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj zmiękczone masło, ciepłą wodę i mleko skondensowane w misce. Dodaj drożdże i dobrze wymieszaj.

Przygotuj suche składniki. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj sól, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszaj.

Połącz płynne składniki z suchymi. Ciasto zagnieść najpierw łyżką, a następnie zagnieść rękami na posypanym mąką stole. Powinno być umiarkowanie miękkie, elastyczne ciasto, konsystencja przypominająca ciasto na pierogi.Przykryj ciasto folią spożywczą i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-2 godziny.

Gdy ciasto wystarczająco wyrośnie, podziel je na równe części i zwiń w kiełbaski o grubości 1-2 cm.

Smażyć baursaki w kotle na rozgrzanym do czerwoności oleju roślinnym, od czasu do czasu obracając, aż powstanie złoty kolor (około 3-5 minut). Połóż gotowe produkty łyżką cedzakową na ręcznikach papierowych, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Gotowe baursaki tatarskie schłodzić, posypać cukrem pudrem i podawać.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy