Jeśli lubisz czekoladowe babeczki, na pewno pokochasz ten przepis. Sekret polega na tym, że oprócz kakao używa się naturalnej gorzkiej czekolady. Im większy procent, tym lepiej. Gotowe wypieki dosłownie rozpływają się w ustach.
Składniki
- kefir - 0.5 szklanki
- jaja kurze - 2 kawałki
- gorzka czekolada - 70 g
- cukier - 100 g
- mąka - 1 szklanka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- kakao - 2 art.
- Olej roślinny - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajka z cukrem, dodaj kefir i masło i wymieszaj.
Dodaj tam proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej i wlej do ciasta. Wymieszaj jeszcze raz.
Wprowadź przesianą mąkę z kakao w kilku etapach i ugniataj.
Rozłóż masę w foremkach na 2/3 i piecz babeczki w piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy