pieczenie 22.01.2022

klasyczny przepis na francuskie rogaliki

1 godz. 55 min.
14 porcji
Klasyczny przepis na francuskie rogaliki
kriina2000, stock.adobe.com
0

Robienie ciasta na rogaliki to prawdziwa sztuka, której podstawą są dokładne proporcje i cierpliwość. Ten przepis szczegółowo opisuje wszystko, co najważniejsze. W razie potrzeby możesz dodać nadzienie: mleko skondensowane, dżem, ser lub boczek.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól i cukier.

Dodaj zimne jajka, wodę i 50 g roztopionego masła. Zagnieść ciasne ciasto. Średnio zajmuje to 7-10 minut.

Przenieś ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.

Zmiażdż ciasto i podziel na 7 identycznych części.

Z powstałych kawałków rozwałkuj tortille o tych samych rozmiarach.

Ułóż tortille jeden na drugim, szczotkując cienką warstwą miękkiego masła. Nie smaruj górnej tortilli.

Rozwałkuj stos w cienkie ciasto, przykryj folią spożywczą i złóż. Wstaw do zamrażarki na 15 minut.

Powtórz kroki jeszcze dwa razy. Masło powinno zostać całkowicie zużyte, a ciasto dobrze wyrośnie.

Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i pokrój w identyczne trójkąty.

Zaczynając od szerokiej krawędzi, delikatnie zwiń luźne bułki.

Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj rogaliki żółtkiem.

Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż rogaliki.

Piecz rogaliki w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pierwsze 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy