Robienie ciasta na rogaliki to prawdziwa sztuka, której podstawą są dokładne proporcje i cierpliwość. Ten przepis szczegółowo opisuje wszystko, co najważniejsze. W razie potrzeby możesz dodać nadzienie: mleko skondensowane, dżem, ser lub boczek.
Składniki
- mąka - 500 g
- suche drożdże (szybko działające) – 7 g
- masło (miękka) – 250 g
- jaja kurze (zimny) – 1 rzecz
- woda (zimna) – 250 ml
- cukier - 30 g
- sól - 0,5 łyżeczka
- żółtka (do smarowania) – 1 rzecz
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól i cukier.
Dodaj zimne jajka, wodę i 50 g roztopionego masła. Zagnieść ciasne ciasto. Średnio zajmuje to 7-10 minut.
Przenieś ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Zmiażdż ciasto i podziel na 7 identycznych części.
Z powstałych kawałków rozwałkuj tortille o tych samych rozmiarach.
Ułóż tortille jeden na drugim, szczotkując cienką warstwą miękkiego masła. Nie smaruj górnej tortilli.
Rozwałkuj stos w cienkie ciasto, przykryj folią spożywczą i złóż. Wstaw do zamrażarki na 15 minut.
Powtórz kroki jeszcze dwa razy. Masło powinno zostać całkowicie zużyte, a ciasto dobrze wyrośnie.
Rozwałkuj ciasto na cienkie ciasto i pokrój w identyczne trójkąty.
Zaczynając od szerokiej krawędzi, delikatnie zwiń luźne bułki.
Za pomocą silikonowej szczotki posmaruj rogaliki żółtkiem.
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż rogaliki.
Piecz rogaliki w dobrze rozgrzanym piekarniku. Pierwsze 10 minut w temperaturze 210 stopni, a następnie kolejne 15 minut w temperaturze 180 stopni.