Sosy śliwkowe są często przygotowywane w Gruzji. Doskonale uzupełniają kebaby, kebaby i inne dania mięsne. Proponuję kontynuować refleksję na ten temat i przygotować sos z pomidorów i śliwek. Można go podawać natychmiast lub zamykać w słoikach na zimę.
Składniki
- pomidory - 1 kg
- śliwki - 1 kg
- czosnek - 50 g
- ocet jabłkowy - 80 ml
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- kozieradka (mielony) – 0,5 łyżeczka
- cukier - 160 g
- sól - 15 g
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Śliwki przekrój na pół i obierz.
Pokrój pomidory na duże kawałki.
Ułóż śliwki i pomidory na patelni.
Dodaj wodę i gotuj przez 20 minut.
Przetrzyj powstałą masę przez sito, aby usunąć nasiona i skórki.
Pachnące puree wymieszaj z cukrem, solą, przyprawami i posiekanym czosnkiem.
Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Dodaj ocet, wymieszaj i natychmiast włóż do słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń kocem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy