Nie można sobie wyobrazić zimowej herbaty bez domowego dżemu. Ale żeby było z czego wybierać, latem trzeba zrobić więcej różnych zapasów. Polecam między innymi ugotować kilka słoików dżemu z jabłek i śliwek. Przepis jest śmiesznie prosty!
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka na ćwiartki, obierz i nasiona.
Pokrój śliwki na pół, obierz, posiekaj.
Włóż owoce do rondla, przykryj cukrem i odstaw na 3 godziny.
Ustaw patelnię na małym ogniu i gotuj przez 5-7 minut.
Zmiksuj masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka.
Dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Ułóż gorący dżem w słoikach, zwiń i odwróć do góry nogami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy