Każdego lata moi przyjaciele i ja jedziemy do lasu, aby zbierać borówki brusznicy. Staram się zrobić z niego więcej zapasów na zimę. Suszę, zamrażam, gotuję dżemy i dżemy. A w naszej rodzinie wszyscy uwielbiają dżem z borówki brusznicy z cynamonem i goździkami. Dzielę się z Tobą przepisem.
Składniki
- borówka brusznica - 2 kg
- cynamon - 2 kije
- Goździk - 3 kawałki
- cukier - 1 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przykryj Borówki brusznicą cukrem i odłóż na bok na 1 godzinę.
Dodaj wodę, cynamon, goździki i gotuj przez 10 minut.
Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 5 minut i zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy