półfabrykaty na zimę
12.04.2023
Adjika pomidorowa z chrzanem i czosnkiem bez gotowania
20 min
10 porcji
Ten przepis spodoba się koneserom kuchni gruzińskiej. Pikantna adjika z pomidorów z chrzanem i czosnkiem jest przygotowywana bez gotowania, dzięki czemu witaminy i składniki odżywcze są maksymalnie zachowane. Taki przedmiot należy przechowywać wyłącznie w lodówce.
Składniki
- pomidory - 2 kg
- korzeń chrzanu - 250 g
- czosnek - 200 g
- Olej roślinny - 150 ml
- Zira - 0,5 łyżeczka
- Utskho-suneli - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1,5 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz pomidory i korzeń chrzanu. Rozłóż czosnek na ząbki i obierz.
Zmiel półfabrykaty w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Dodaj masło, cukier, sól, przyprawy i dobrze wymieszaj.
Włóż Adjikę do czystych, suchych słoików, szczelnie zamknij pokrywkami i przechowuj w lodówce.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy