Ten przepis trafia do skarbonki oryginalnych półfabrykatów, które zdecydowanie radziłbym spróbować przynajmniej raz w życiu. Dżem z pęcherzycy i jabłek to naprawdę coś nowego na tle klasycznych preparatów jagodowych i owocowych.
Składniki
- pęcherzyca - 500 g
- jabłka - 300 g
- cukier - 650 g
- kwas cytrynowy - 2 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść pęcherzycę, spłucz i oparz wrzącą wodą. Jabłka po prostu obierz.
Pokrój wszystko na te same kawałki i przykryj cukrem.
Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż cukier się rozpuści.
Następnie gotuj przez kolejne 1,5 godziny na minimalnym ogniu, mieszając.
Ułóż obrabiany przedmiot w sterylnych słoikach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy