Taki przedmiot z pewnością powinien znajdować się w twojej spiżarni. Słodko-kwaśny dżem morelowy z pomarańczą i cytryną zachwyci Cię niezwykłym smakiem i orzeźwiającym cytrusowym aromatem. Dodaj go do wypieków, podawaj z naleśnikami i jedz tak po prostu!
Składniki
- morele - 3 kg
- pomarańczowy (średni) – 4 kawałki
- cytryna (średni) – 2 kawałki
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Cytryny, pomarańcze sparzyć wrzącą wodą, obrać i podzielić na plasterki.
Rozłóż morele na plasterki i obierz z nasion.
Przełóż cytrusy i morele przez maszynę do mięsa.
Dodaj cukier, wymieszaj i odstaw na 1 godzinę.
Ustaw garnek na małym ogniu i gotuj przez 15 minut.
Dodaj kwas cytrynowy, gotuj przez kolejne 3-5 minut i włóż do wysterylizowanych słoików. Zwiń, odwróć do góry nogami i owiń kocem na jeden dzień.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy