Królewski dżem agrestowy z orzechami włoskimi
Według jednej z wersji Królewski dżem agrestowy z orzechami został kiedyś przedstawiony Katarzynie Wielkiej przez starego kucharza. Przepis na ten przysmak przetrwał do dziś. Każdy może go ugotować. Opisuję przepis w szczegółach.
Składniki
- agrest - 2 kg
- orzechy włoskie - 400 g
- liście wiśni - 100 g
- cukier - 1,5 kg
- wanilina - na czubku noża
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- wódka - 50 ml
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Agrest napełnij lodowatą wodą przez 2 godziny.
Zagotuj wodę, dodaj liście wiśni i gotuj przez 5 minut.
Ostudzić i przecedzić przez gazę.
Powstały bulion wymieszaj z wanilią, wódką, cukrem i gotuj przez 2 minuty.
Umieść agrest w dużym rondlu, przykryj gorącym syropem i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.
Osusz orzechy włoskie na patelni, a następnie usuń nadmiar łuski.
Zmiel orzechy w blenderze lub drobno posiekaj nożem.
Umieść garnek agrestu na małym ogniu i zagotuj. Dodaj kwas cytrynowy, orzechy i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.