Królewski dżem agrestowy z orzechami włoskimi

1 godz. 5 min.
8 porcji
Królewski dżem agrestowy z orzechami włoskimi
New Africa, stock.adobe.com
0

Według jednej z wersji Królewski dżem agrestowy z orzechami został kiedyś przedstawiony Katarzynie Wielkiej przez starego kucharza. Przepis na ten przysmak przetrwał do dziś. Każdy może go ugotować. Opisuję przepis w szczegółach.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Agrest napełnij lodowatą wodą przez 2 godziny.

Zagotuj wodę, dodaj liście wiśni i gotuj przez 5 minut.

Ostudzić i przecedzić przez gazę.

Powstały bulion wymieszaj z wanilią, wódką, cukrem i gotuj przez 2 minuty.

Umieść agrest w dużym rondlu, przykryj gorącym syropem i pozostaw pod przykryciem na 30 minut.

Osusz orzechy włoskie na patelni, a następnie usuń nadmiar łuski.

Zmiel orzechy w blenderze lub drobno posiekaj nożem.

Umieść garnek agrestu na małym ogniu i zagotuj. Dodaj kwas cytrynowy, orzechy i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

Rozłóż gorący dżem na wysterylizowanych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy