dżem z dzikiej pigwy

1 godz. 10 min.
8 porcji
Dżem z dzikiej pigwy
StefanieBaum, stock.adobe.com
0

Jeśli chcesz zrobić dżem z dzikiej pigwy, bądź cierpliwy i przygotuj ostry nóż. Twarde owoce będą musiały zostać oczyszczone z licznych uszkodzeń. Na tym jednak kończą się trudności. Sam przepis jest zaskakująco prosty.

Składniki

  • pigwa (dzika) – 3 kg
  • cukier - 2 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 2,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pigwę przekroić na pół, oczyścić z nasion i uszkodzeń, drobno posiekać.

Umieść kawałki owoców w rondlu z grubym dnem, zalej 2 litrami wody i gotuj przez 10 minut.

Wrzuć pigwę do durszlaka i ostudź.

Zagotuj pozostałą wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.

Wlej kawałki pigwy do syropu, przykryj i gotuj przez 10 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw na 1 godzinę do namoczenia w syropie.

Ponownie zagotuj masę, gotuj przez 20 minut i zdejmij z ognia.

Po 1 godzinie postaw patelnię na ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach i zwiń.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy