Jeśli chcesz zrobić dżem z dzikiej pigwy, bądź cierpliwy i przygotuj ostry nóż. Twarde owoce będą musiały zostać oczyszczone z licznych uszkodzeń. Na tym jednak kończą się trudności. Sam przepis jest zaskakująco prosty.
Składniki
- pigwa (dzika) – 3 kg
- cukier - 2 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pigwę przekroić na pół, oczyścić z nasion i uszkodzeń, drobno posiekać.
Umieść kawałki owoców w rondlu z grubym dnem, zalej 2 litrami wody i gotuj przez 10 minut.
Wrzuć pigwę do durszlaka i ostudź.
Zagotuj pozostałą wodę, dodaj cukier i gotuj przez 5 minut.
Wlej kawałki pigwy do syropu, przykryj i gotuj przez 10 minut. Wyłącz ogrzewanie i pozostaw na 1 godzinę do namoczenia w syropie.
Ponownie zagotuj masę, gotuj przez 20 minut i zdejmij z ognia.
Po 1 godzinie postaw patelnię na ogniu, dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Rozłóż gorący dżem na czystych, suchych słoikach i zwiń.