Jednym z oryginalnych znalezisk kulinarnych jest suchy dżem. Niezupełnie kandyzowane owoce i wcale nie zwykły dżem - przynajmniej jednoznacznie przyciąga uwagę. I jest po prostu bardzo smaczny. Złap przepis na suchy dżem morelowy.
Składniki
- morele - 1.2 kg
- woda - 1 L
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój morele w kliny lub do smaku.
Zagotuj jednorodny Syrop z wody i cukru.
Wyślij morele do syropu i gotuj przez pół godziny.
Zdejmij patelnię z ognia, pozostaw do całkowitego ostygnięcia i gotuj przez kolejne pół godziny.
Wrzuć morele do durszlaka i pozwól im spłynąć.
Połóż kawałki na pergaminie i włóż do piekarnika na 6-7 godzin w temperaturze 50 stopni.
Możesz je wysuszyć w suszarce.
W razie potrzeby posyp suchy dżem cukrem pudrem i włóż do słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy