suchy dżem morelowy

1 godz. 0 min.
4 porcje
Suchy dżem morelowy
0

Jednym z oryginalnych znalezisk kulinarnych jest suchy dżem. Niezupełnie kandyzowane owoce i wcale nie zwykły dżem - przynajmniej jednoznacznie przyciąga uwagę. I jest po prostu bardzo smaczny. Złap przepis na suchy dżem morelowy.

Składniki

  • morele - 1.2 kg
  • woda - 1 L
  • cukier - 800 g

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój morele w kliny lub do smaku.

Zagotuj jednorodny Syrop z wody i cukru.

Wyślij morele do syropu i gotuj przez pół godziny.

Zdejmij patelnię z ognia, pozostaw do całkowitego ostygnięcia i gotuj przez kolejne pół godziny.

Wrzuć morele do durszlaka i pozwól im spłynąć.

Połóż kawałki na pergaminie i włóż do piekarnika na 6-7 godzin w temperaturze 50 stopni.

Możesz je wysuszyć w suszarce.

W razie potrzeby posyp suchy dżem cukrem pudrem i włóż do słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy