Zaskocz rodzinę niezwykłym włoskim daniem — zrób ravioli z serem feta w sosie pomidorowo-bazyliowym. Niesamowite połączenie smaków i jasnych aromatów spodoba się każdemu bez wyjątku. A gotowanie takich ravioli jest jeszcze łatwiejsze niż zwykłe pierogi.
Składniki
- mąka - 400 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zetrzyj ser na drobnej tarce, dodaj zmielony czarny pieprz i drobno posiekaną bazylię.
Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.
Dodaj ciepłą wodę, sól, jajko i zagnieść miękkie ciasto.
Posyp ciasto mąką, przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
Ciasto zagnieść, podzielić na 4 kawałki i cienko rozwałkować wałkiem do ciasta.
Za pomocą kręconego noża pokrój ciasto na małe kwadraty.
Połóż trochę nadzienia na każdym z nich, cofając wystarczająco dużo miejsca do zalewania.
Ostrożnie przykryj wszystko drugą warstwą ciasta i pokrój kręconym nożem na kwadraty.
Zdemontuj ravioli i w razie potrzeby ponownie przejdź przez krawędzie.
Zagotuj wodę, dodaj sól i ravioli. Gotuj przez 4 minuty po ugotowaniu.
Wrzuć ravioli do durszlaka i odstaw na 4-5 minut.
U podstawy pomidorów wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, sparz wrzącą wodą, usuń skórkę i posiekaj.
Obierz cebulę, czosnek i posiekaj.
Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor.
Dodaj pomidory, sól i mielony pieprz. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 7 minut.
Ułóż ravioli na talerzu, obficie polej sosem pomidorowym i posyp posiekaną bazylią.