dania główne 22.01.2022

ravioli z serem feta w sosie pomidorowo-bazyliowym

1 godz. 10 min.
4 porcje
Ravioli z serem w sosie pomidorowo
tbralnina, stock.adobe.com
0

Zaskocz rodzinę niezwykłym włoskim daniem — zrób ravioli z serem feta w sosie pomidorowo-bazyliowym. Niesamowite połączenie smaków i jasnych aromatów spodoba się każdemu bez wyjątku. A gotowanie takich ravioli jest jeszcze łatwiejsze niż zwykłe pierogi.

Składniki

do testu:
do nadzienia:
do sosu:
  • pomidory (średni) – 4 kawałki
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 3 ząbki
  • bazylia - 2 gałązki
  • oliwa z oliwek - 3 art.
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • Sol - do smaku

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zetrzyj ser na drobnej tarce, dodaj zmielony czarny pieprz i drobno posiekaną bazylię.

Przesiej mąkę do szerokiej miski i zbierz zjeżdżalnią.

Dodaj ciepłą wodę, sól, jajko i zagnieść miękkie ciasto.

Posyp ciasto mąką, przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.

Ciasto zagnieść, podzielić na 4 kawałki i cienko rozwałkować wałkiem do ciasta.

Za pomocą kręconego noża pokrój ciasto na małe kwadraty.

Połóż trochę nadzienia na każdym z nich, cofając wystarczająco dużo miejsca do zalewania.

Ostrożnie przykryj wszystko drugą warstwą ciasta i pokrój kręconym nożem na kwadraty.

Zdemontuj ravioli i w razie potrzeby ponownie przejdź przez krawędzie.

Zagotuj wodę, dodaj sól i ravioli. Gotuj przez 4 minuty po ugotowaniu.

Wrzuć ravioli do durszlaka i odstaw na 4-5 minut.

U podstawy pomidorów wykonaj nacięcia w kształcie krzyża, sparz wrzącą wodą, usuń skórkę i posiekaj.

Obierz cebulę, czosnek i posiekaj.

Na oliwie z oliwek podsmaż cebulę z czosnkiem na złoty kolor.

Dodaj pomidory, sól i mielony pieprz. Kontynuuj gotowanie przez kolejne 7 minut.

Ułóż ravioli na talerzu, obficie polej sosem pomidorowym i posyp posiekaną bazylią.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy