Chcesz nauczyć się gotować prawdziwe manty w języku uzbeckim? Będziesz potrzebował podwójnego kotła, mielonej jagnięciny i kawałka tłuszczu z ogona. Jeśli masz cały kawałek mięsa, posiekaj go nożem, aby zrobić masę z małych kawałków. Z takim nadzieniem manti będą jeszcze bardziej soczyste!
Składniki
- mąka - 300 g
- sól - do smaku
- woda - pół szklanki
- Olej roślinny (do smarowania formy) – 1 art.
- mielona jagnięcina - 300 g
- gruby brzuch - 40 g
- cebula - 2 kawałki
- woda (zimna) – 4 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie.
Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj ciasne ciasto.
Przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15 minut.
Obierz cebulę i posiekaj. Pokrój tłuszcz z ogona na małe kawałki.
Połącz mięso mielone, cebulę, sól, zmielony czarny pieprz i zimną wodę.
Zagnieść ciasto, podzielić na pół i uformować kiełbaski.
Pokrój kiełbaski na kawałki o tej samej wielkości, każdą rozwałkuj wałkiem do ciasta w cienką warstwę.
Rozłóż trochę nadzienia i dodaj kawałek tłuszczu z ogona.
Podnosząc brzegi ciasta do góry, przyklej manti. Nie jest przerażające, jeśli nie jest ciasne.
Posmaruj ruszty do gotowania na parze olejem roślinnym, ułóż Manti i gotuj na parze przez 40 minut.
Ułóż gotowe manti na talerzu i podawaj na gorąco.