dania główne 22.01.2022

manty jagnięce po uzbecku

1 godz. 10 min.
4 porcje
Manty jagnięce po uzbecku
bbivirys, stock.adobe.com
0

Chcesz nauczyć się gotować prawdziwe manty w języku uzbeckim? Będziesz potrzebował podwójnego kotła, mielonej jagnięciny i kawałka tłuszczu z ogona. Jeśli masz cały kawałek mięsa, posiekaj go nożem, aby zrobić masę z małych kawałków. Z takim nadzieniem manti będą jeszcze bardziej soczyste!

Składniki

do testu:
  • mąka - 300 g
  • sól - do smaku
  • woda - pół szklanki
  • Olej roślinny (do smarowania formy) – 1 art.
do nadzienia:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiej mąkę do szerokiej miski, Zbierz zjeżdżalnią i zrób małe wgłębienie.

Dodaj sól, ciepłą wodę i zagniataj ciasne ciasto.

Przykryj ręcznikiem i odłóż na bok na 15 minut.

Obierz cebulę i posiekaj. Pokrój tłuszcz z ogona na małe kawałki.

Połącz mięso mielone, cebulę, sól, zmielony czarny pieprz i zimną wodę.

Zagnieść ciasto, podzielić na pół i uformować kiełbaski.

Pokrój kiełbaski na kawałki o tej samej wielkości, każdą rozwałkuj wałkiem do ciasta w cienką warstwę.

Rozłóż trochę nadzienia i dodaj kawałek tłuszczu z ogona.

Podnosząc brzegi ciasta do góry, przyklej manti. Nie jest przerażające, jeśli nie jest ciasne.

Posmaruj ruszty do gotowania na parze olejem roślinnym, ułóż Manti i gotuj na parze przez 40 minut.

Ułóż gotowe manti na talerzu i podawaj na gorąco.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy