Chcesz zrobić pyszne danie z mięsem? Piecz żeberka wieprzowe z kiszoną kapustą. Najpierw należy je lekko usmażyć. Zapewni to charakterystyczny aromat i pozwoli pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- kapusta kiszona - 1 kg
- czosnek - 2 ząbki
- Olej roślinny - 2 art.
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól (duży) – 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na segmenty.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj żeberka i smaż przez 5-7 minut na szybkim ogniu.
Ułóż żeberka na talerzu, dodaj sól, pieprz i czosnek przepuszczony przez prasę. Wszystko dokładnie wymieszaj
Na pozostałym oleju smaż kiszoną kapustę przez 7-10 minut.
Włóż kiszoną kapustę do przygotowanej formy, ułóż żeberka na wierzchu.
Przykryj szczelnie i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy