Nie dostajesz ładnych bułek? Nie denerwuj się, to kwestia praktyki. W międzyczasie polecam uprościć sobie zadanie i przygotować ciasto sushi z rybą. Cały proces zajmie około kwadransa. Najtrudniej będzie pięknie ułożyć awokado i owoce morza.
Składniki
- okrągły ryż (gotowane) – 300 g
- czerwona ryba (małosolna) – 200 g
- czerwony kawior - 2 art.
- kalmary - 2 tusze
- krewetki (oczyszczone) – 100 g
- awokado - 1 rzecz
- sok z cytryny - 2 art.
- nori - 1 liść
- woda - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zanurz kalmary we wrzącej wodzie na 2 minuty, a następnie przenieś do miski z zimną wodą.
Pokrój ugotowane kalmary w pierścienie.
Krewetki opłucz wrzącą wodą i skrop 1 łyżką soku z cytryny.
Pokrój czerwoną rybę na cienkie plasterki.
Awokado przekrój na pół, obierz, usuń pestkę.
Pokrój i skrop pozostałym sokiem z cytryny.
Pokrój liść nori w małe paski.
Umieść formę do serwowania na talerzu, połóż połowę ryżu, dodaj nori i lekko ubij.
Rozłóż resztę ryżu, dodaj krążki kalmarów, awokado, czerwoną rybę, czerwony kawior i krewetki.
Gotowe ciasto sushi wstaw do lodówki na 2 godziny.