Przygotowanie pysznej shawarmy jest proste. Nie wymaga specjalnych umiejętności i wiedzy. Najważniejsze jest stosowanie wysokiej jakości składników, które dobrze się ze sobą łączą. Na przykład rozważmy przepis na shawarmę z kurczakiem, boczkiem i warzywami.
Składniki
- Pita (cienki) – 4 kawałki
- filet z kurczaka (gotowane) – 200 g
- boczek - 200 g
- papryka - 1 rzecz
- pomidory - 250 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- sałata lodowa (duży) – 4 listek
- Olej roślinny - 1 art.
- majonez - 150 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Filet z kurczaka, boczek pokroić i usmażyć pojedynczo na oleju roślinnym na złoty kolor.
Pokrój pomidory, obraną paprykę i cebulę.
Rozłóż chleb pita na stole, posmaruj cienką warstwą majonezu i ułóż liść sałaty.
Dodaj w rzędach kurczaka, bekon, pomidory, paprykę i cebulę.
W razie potrzeby dodaj trochę więcej majonezu do samych warzyw.
Delikatnie zwiń chleb pita z boków, a następnie zwiń w ciasną rolkę. Powtórz z resztą pita i nadzieniem.
Gotową shawarmę zrumienić przez kilka minut na suchej patelni po obu stronach.