Aby nadać klasycznemu pasztetowi z wątróbki drobiowej pikantny akcent, dodaję do niego trochę suszonych śliwek. Okazuje się bardzo smaczny i niezwykły. Dzielę się moim ulubionym przepisem, ale radzę spróbować w tym procesie, aby dostosować proporcje do własnego gustu.
Składniki
- wątróbka drobiowa - 400 g
- koniak - 3 art.
- śmietana - 100 ml
- cebula - 1 rzecz
- orzechy włoskie - 50 g
- suszone śliwki - 6 sztuk
- oliwa z oliwek - 3 art.
- przyprawy i przyprawy - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posiekaj cebulę i smaż na oliwie z oliwek na złoty kolor.
Dodaj posiekaną wątrobę, smaż do miękkości i wlej koniak.
Gdy koniak wyparuje, wlej śmietanę i gotuj na wolnym ogniu przez kolejną minutę.
Moczyć suszone śliwki w gorącej wodzie przez 10 minut.
Osusz orzechy na suchej patelni.
Zmiel wszystkie składniki w blenderze i dopraw pasztet do smaku. Możesz użyć maszynki do mięsa.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy