Przygotuj się na zaskoczenie, ponieważ pasztet z małży okaże się niesamowicie pyszny. Faszeruj nim jajka na twardo, włóż do tartaletek lub po prostu podawaj z kromkami chleba. Jako eksperymenty możesz dodać trochę tuńczyka w puszce.
Składniki
- małże (mrożone) – 500 g
- szalotka - 100 g
- wino (Biały) – 100 ml
- sok z cytryny - 2 art.
- masło - 50 g
- Skórka z cytryny - 0,5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Małże rozmrozić w temperaturze pokojowej, włożyć do durszlaka i spłukać.
Obierz szalotki i drobno posiekaj.
Roztop masło na patelni, ułóż szalotki i smaż na złoty kolor.
Dodaj małże i gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlej wino, sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.
Dodaj skórkę z cytryny, sól i mielony pieprz. Wymieszaj i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.
Pieczone małże puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będą gładkie.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy