przekąski 27.06.2023

pasztet z małży

20 min
4 porcje
Pasztet z małży
Edalin, stock.adobe.com
0

Przygotuj się na zaskoczenie, ponieważ pasztet z małży okaże się niesamowicie pyszny. Faszeruj nim jajka na twardo, włóż do tartaletek lub po prostu podawaj z kromkami chleba. Jako eksperymenty możesz dodać trochę tuńczyka w puszce.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Małże rozmrozić w temperaturze pokojowej, włożyć do durszlaka i spłukać.

Obierz szalotki i drobno posiekaj.

Roztop masło na patelni, ułóż szalotki i smaż na złoty kolor.

Dodaj małże i gotuj przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Wlej wino, sok z cytryny i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty.

Dodaj skórkę z cytryny, sól i mielony pieprz. Wymieszaj i po 1 minucie wyłącz ogrzewanie.

Pieczone małże puree za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będą gładkie.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy