Miłośnicy egzotycznych potraw, przygotujcie się! Teraz będziemy gotować udka z kurczaka po koreańsku. Proponuję użyć podstawowego przepisu. Ostrzejsza wersja przekąski okaże się, jeśli dodasz czerwoną paprykę, imbir lub korzeń chrzanu.
Składniki
- udka z kurczaka - 400 g
- Sezam - 1 art.
- czosnek - 20 g
- sos sojowy - 150 ml
- ocet ryżowy - 2 art.
- Olej roślinny - 3 art.
- mielony imbir - 1 łyżeczka
- mielona czerwona papryka - 0,5 CZ. l.
- mielona kolendra - 0,5 łyżeczka
- cukier - 1 art.
- sól - 0,5 łyżeczka
- woda - 4 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz udka z kurczaka, odetnij pazury i włóż do garnka.
Wlej 2 l wody, gotuj przez 10 minut, wrzuć do durszlaka i spłucz.
Włóż łapy do pustego garnka, zalej 2 litry świeżej wody i gotuj przez kolejne 10 minut.
Wyjmij nogi łyżką cedzakową i odłóż na chwilę na bok.
Rozgrzej olej na patelni, dodaj cukier i przyprawy.
Dodaj czosnek, sos sojowy i sól przepuszczoną przez prasę.
Umieść łapy na patelni i smaż przez 2-3 minuty.
Wlej ocet i pozostały bulion. Powinien lekko zakryć nogi.
Dusić na małym ogniu przez 40 minut, a następnie ułożyć udka z kurczaka na talerzu i posypać sezamem.