przekąski 25.07.2023

udka z kurczaka po koreańsku

1 godz. 15 min.
2 porcje
Udka z kurczaka po koreańsku
menik, stock.adobe.com
0

Miłośnicy egzotycznych potraw, przygotujcie się! Teraz będziemy gotować udka z kurczaka po koreańsku. Proponuję użyć podstawowego przepisu. Ostrzejsza wersja przekąski okaże się, jeśli dodasz czerwoną paprykę, imbir lub korzeń chrzanu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz udka z kurczaka, odetnij pazury i włóż do garnka.

Wlej 2 l wody, gotuj przez 10 minut, wrzuć do durszlaka i spłucz.

Włóż łapy do pustego garnka, zalej 2 litry świeżej wody i gotuj przez kolejne 10 minut.

Wyjmij nogi łyżką cedzakową i odłóż na chwilę na bok.

Rozgrzej olej na patelni, dodaj cukier i przyprawy.

Dodaj czosnek, sos sojowy i sól przepuszczoną przez prasę.

Umieść łapy na patelni i smaż przez 2-3 minuty.

Wlej ocet i pozostały bulion. Powinien lekko zakryć nogi.

Dusić na małym ogniu przez 40 minut, a następnie ułożyć udka z kurczaka na talerzu i posypać sezamem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy