pieczenie 22.01.2022

ciasteczka cytrynowe

30 min
14 porcji
Ciasteczka cytrynowe
elena kozlova/EyeEm, stock.adobe.com
0

Czy próbowałeś kiedyś ciasteczek cytrynowych? Pachnące, żółte i bardzo smaczne! Możesz go przygotować o każdej porze roku, ale zimą nabiera szczególnego znaczenia. Duża filiżanka herbaty, cytrynowe ciasteczka — i przeziębienie nie boisz się.

Składniki

  • mąka - 450 g
  • jaja kurze - 3 kawałki
  • masło (miękka) – 120 g
  • Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
  • sok z cytryny - 3 art.
  • proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
  • cukier - pół szklanki
  • cukier puder (do posypania) – 4 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ubij miękkie masło z cukrem na biało.

Kontynuując pracę miksera, dodaj po jednym jajku i wlej sok z cytryny. Dobrze wymieszaj wszystko razem.

Dodaj skórkę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść miękkie ciasto.

Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

Podziel ciasto na identyczne kawałki, zwiń kulki nie większe niż orzech włoski.

Każdą kulkę zwiń w cukier puder i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.

Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy