Czy próbowałeś kiedyś ciasteczek cytrynowych? Pachnące, żółte i bardzo smaczne! Możesz go przygotować o każdej porze roku, ale zimą nabiera szczególnego znaczenia. Duża filiżanka herbaty, cytrynowe ciasteczka — i przeziębienie nie boisz się.
Składniki
- mąka - 450 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- masło (miękka) – 120 g
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
- sok z cytryny - 3 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - pół szklanki
- cukier puder (do posypania) – 4 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij miękkie masło z cukrem na biało.
Kontynuując pracę miksera, dodaj po jednym jajku i wlej sok z cytryny. Dobrze wymieszaj wszystko razem.
Dodaj skórkę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagnieść miękkie ciasto.
Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Podziel ciasto na identyczne kawałki, zwiń kulki nie większe niż orzech włoski.
Każdą kulkę zwiń w cukier puder i połóż na blasze wyłożonej pergaminem.
Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy