pieczenie 29.12.2022

prawdziwe kazachskie baursaki

50 min
6 porcji
Prawdziwe kazachskie baursaki
Banu, stock.adobe.com
0

Mało kto zna przepyszne kazachskie baursaki. To ciasto jest uważane za symbol gościnności Kazachów. W oryginalnym przepisie okazuje się prawie świeży. Smażyć w dużej ilości tłuszczu jagnięcego, używając do tego kotła.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przesiana mąka, wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.

Wlej ciepły kefir, dodaj 2 łyżki tłuszczu i zagnieść ciasto. Najlepiej ugniatać przez 7-10 minut.

Przenieś ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.

Rozwałkuj ciasto o grubości do 1 centymetra i pokrój w małe romby.

W głębokim kotle rozgrzej tłuszcz jagnięcy, ułóż puste miejsca i smaż na złoty kolor.

Gotowe baursaki należy rozłożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy