Mało kto zna przepyszne kazachskie baursaki. To ciasto jest uważane za symbol gościnności Kazachów. W oryginalnym przepisie okazuje się prawie świeży. Smażyć w dużej ilości tłuszczu jagnięcego, używając do tego kotła.
Składniki
- mąka - 500 g
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- kefir - 1,5 szklanki
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- tłuszcz dowolny - 2 art.
- tłuszcz jagnięcy (do smażenia) – 400 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiana mąka, wymieszaj z solą, cukrem i drożdżami.
Wlej ciepły kefir, dodaj 2 łyżki tłuszczu i zagnieść ciasto. Najlepiej ugniatać przez 7-10 minut.
Przenieś ciasto do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Rozwałkuj ciasto o grubości do 1 centymetra i pokrój w małe romby.
W głębokim kotle rozgrzej tłuszcz jagnięcy, ułóż puste miejsca i smaż na złoty kolor.
Gotowe baursaki należy rozłożyć na papierowej serwetce, aby usunąć nadmiar oleju.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy