Chcesz zrobić wyjątkowy deser? Wypróbuj ten przepis na pistacjowe tiramisu, a na pewno się nie zawiedziesz! Oprócz wymienionych składników potrzebujesz miksera. Bez niego dobrze ubij krem nie zadziała.
Składniki
- pistacje (obrane) – 100 g
- Ciasteczka Savoyardi - 400 g
- mascarpone - 450 g
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier puder - 4 art.
- smak (pistacjowy) – 1 kropla
- Rum - 2 art.
- kakao - 1 art.
- Kawa (espresso) – 150 ml
- sól - na czubku noża
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jajka, oddziel białka i żółtka.
Białka ubić solą na bujne szczyty.
Ubij żółtka osobno z cukrem pudrem.
Połącz mascarpone, ubite żółtka, masę białkową i aromat.
W szerokiej filiżance połącz mocną kawę i rum.
Pistacje lekko osusz na patelni, posiekaj i wymieszaj z kakao.
Rozłóż trochę kremu na dnie przygotowanej formy.
Zanurz ciasteczka Savoyardi w aromatycznej kawie i ułóż w jednej warstwie.
Obficie posyp śmietaną.
Ponownie zanurz ciasteczka w kawie, ułóż w następnej warstwie i posmaruj kremem. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasteczko.
Posmaruj pozostałą śmietaną na wierzchu i gęsto posyp blankem pistacjowym. Włóż tiramisu do lodówki na 4 godziny.