desery 15.07.2023

pistacjowe tiramisu

20 min
5 porcji
Tiramisu pistacjowe
Anne DEL SOCORRO, stock.adobe.com
0

Chcesz zrobić wyjątkowy deser? Wypróbuj ten przepis na pistacjowe tiramisu, a na pewno się nie zawiedziesz! Oprócz wymienionych składników potrzebujesz miksera. Bez niego dobrze ubij krem nie zadziała.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz jajka, oddziel białka i żółtka.

Białka ubić solą na bujne szczyty.

Ubij żółtka osobno z cukrem pudrem.

Połącz mascarpone, ubite żółtka, masę białkową i aromat.

W szerokiej filiżance połącz mocną kawę i rum.

Pistacje lekko osusz na patelni, posiekaj i wymieszaj z kakao.

Rozłóż trochę kremu na dnie przygotowanej formy.

Zanurz ciasteczka Savoyardi w aromatycznej kawie i ułóż w jednej warstwie.

Obficie posyp śmietaną.

Ponownie zanurz ciasteczka w kawie, ułóż w następnej warstwie i posmaruj kremem. Powtarzaj czynności, aż skończy się ciasteczko.

Posmaruj pozostałą śmietaną na wierzchu i gęsto posyp blankem pistacjowym. Włóż tiramisu do lodówki na 4 godziny.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy