desery 17.08.2022

śmietana z owocami

1 godz. 30 min.
4 porcje
Śmietana z owocami
mikeosphoto, stock.adobe.com
0

Delikatna, miękka i bardzo piękna kwaśna śmietana z owocami ozdobi świąteczny stół i domowe przyjęcie herbaciane. Jednocześnie jest dość prosty w przygotowaniu, nawet jeśli pieczenie nie jest twoją mocną stroną. Mówię więcej!

Składniki

do ciast:
do kremu:
dla warstwy owocowej:

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oddziel białka i ubij w lekką pianę. Stopniowo dodawaj cukier.

Kontynuując ubijanie, dodaj żółtka pojedynczo.

Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką.

Wlej ciasto do formy i piecz biszkopt przez pół godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Pozostaw w formie na kolejne 10 minut, włóż, ostudź, a następnie pokrój.

Ubij śmietanę, cukier puder i wanilinę na gęstą, puszystą masę.

Posmaruj ciasta kremem, Złóż ciasto i wyślij do lodówki na godzinę.

Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją.

Ułóż plasterki owoców na cieście, zalej niewielką ilością galaretki i wstaw do lodówki na kolejne kilka godzin lub na noc.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy