Delikatna, miękka i bardzo piękna kwaśna śmietana z owocami ozdobi świąteczny stół i domowe przyjęcie herbaciane. Jednocześnie jest dość prosty w przygotowaniu, nawet jeśli pieczenie nie jest twoją mocną stroną. Mówię więcej!
Składniki
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 1 szkło
- mąka - 1 szkło
- pomarańcza - 1 rzecz
- Kiwi - 1-2 kawałki
- galaretka - 1 saszetka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka i ubij w lekką pianę. Stopniowo dodawaj cukier.
Kontynuując ubijanie, dodaj żółtka pojedynczo.
Dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Wlej ciasto do formy i piecz biszkopt przez pół godziny w piekarniku w temperaturze 180 stopni.
Pozostaw w formie na kolejne 10 minut, włóż, ostudź, a następnie pokrój.
Ubij śmietanę, cukier puder i wanilinę na gęstą, puszystą masę.
Posmaruj ciasta kremem, Złóż ciasto i wyślij do lodówki na godzinę.
Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją.
Ułóż plasterki owoców na cieście, zalej niewielką ilością galaretki i wstaw do lodówki na kolejne kilka godzin lub na noc.