Klasyczny przepis na babeczkę przyda się na każdą okazję. Można go przygotować latem, na ferie zimowe lub po prostu. Przepyszne wypieki nigdy nie pozostają na stole. Jeśli chodzi o formę, wygodniej jest oczywiście użyć silikonu.
Składniki
- mąka - 500 g
- margaryna (miękki) – 250 g
- mleko (ciepły) – 200 ml
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 1 szklanka
- sól - 0,25 łyżeczka
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- esencja waniliowa - 1 kropla
- Skórka z cytryny - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiękczoną margarynę wymieszać z cukrem i ubijać na średnich obrotach miksera przez 5-7 minut.
Kontynuując ubijanie, dodaj po jednym na raz jajka. Masa powinna stać się jednorodna.
Dodaj sól, esencję waniliową, skórkę, ciepłe mleko i wymieszaj.
Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dobrze wymieszaj.
Włóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 180 stopni. W zależności od grubości babeczki czas nieco się zmienia.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, orzechami lub polewą czekoladową.