pieczenie 22.01.2022

klasyczny przepis na babeczkę

55 min
10 porcji
Klasyczny przepis na ciasto
svdolgov, stock.adobe.com
0

Klasyczny przepis na babeczkę przyda się na każdą okazję. Można go przygotować latem, na ferie zimowe lub po prostu. Przepyszne wypieki nigdy nie pozostają na stole. Jeśli chodzi o formę, wygodniej jest oczywiście użyć silikonu.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Zmiękczoną margarynę wymieszać z cukrem i ubijać na średnich obrotach miksera przez 5-7 minut.

Kontynuując ubijanie, dodaj po jednym na raz jajka. Masa powinna stać się jednorodna.

Dodaj sól, esencję waniliową, skórkę, ciepłe mleko i wymieszaj.

Dodaj przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i jeszcze raz dobrze wymieszaj.

Włóż ciasto do przygotowanej formy i piecz przez 25-35 minut w temperaturze 180 stopni. W zależności od grubości babeczki czas nieco się zmienia.

Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, orzechami lub polewą czekoladową.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy