Klasyczne chaczapuri w stylu adżarskim są przygotowywane tylko z serem. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy eksperymentowali z nadzieniem. Na przykład ta opcja z szynką. Prosta i sycąca przekąska, której nie można się oprzeć!
Składniki
do testu:
- mąka - 400 g
- woda - 150 ml
- mleko - 100 ml
- Olej roślinny - 2 art.
- cukier - 2 łyżeczka
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- sól - 1 łyżeczka
- jaja kurze (do smarowania) – 1 rzecz
do nadzienia:
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wszystkie suche składniki ciasta i wlej ciepłą wodę z mlekiem.
Zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić na godzinę w cieple.
Podziel go na części, zwiń w prostokąty i uformuj łódki.
Drobno posiekaj szynkę i pomidory, zetrzyj ser i włóż nadzienie do łodzi. Pozostaw na 10 minut.
Posmaruj boki ciasta jajkiem i piecz chaczapuri przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy