Najsmaczniejsze są te babeczki ze świeżymi malinami. Ale ogólnie jest to deser poza sezonem, ponieważ mrożona jagoda też będzie działać. Mówię Ci, jak prawidłowo przygotować ciasto, aby nic się nie rozpadło.
Składniki
- Malina - 150 g
- kefir - 300 ml
- Olej roślinny - 75 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 150 g
- cukier waniliowy - 10 g
- sól - 1 szczypta
- proszek do pieczenia ciasta - 15 g
- mąka - 275 g
- soda spożywcza - 0.5 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ubij jajko, sól i oba widelce cukru mikserem, aż będą puszyste.
Kontynuując ubijanie, dodaj kefir, a następnie olej.
Przesiej mąkę i włóż do ciasta wszystkie suche składniki. Wymieszać.
Dodaj maliny i ponownie delikatnie wymieszaj.
Włóż masę do foremek na 2/3 i piecz babeczki przez około 25 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy