Nie tylko zamknięte chaczapuri można zrobić z dowolnym nadzieniem. To samo dotyczy "łodzi" adżarskich. Na przykład bardzo podoba mi się opcja z soczystymi pomidorami i aromatycznymi grzybami. A potem opowiem o nim więcej!
Składniki
do testu:
- woda - 0.5 szklanki
- mleko - 50 ml
- suche drożdże - 1 szczypta
- sól - 1 szczypta
- cukier - 1 szczypta
- jaja kurze - 1 rzecz
- mąka - 1.5-2 szklanki
- Olej roślinny - 1 art.
do nadzienia:
- pomidory - 2 kawałki
- Zieleń - 6 gałązki
- Grzyby - 150 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- ser - 100 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj wszystkie suche składniki i osobno wymieszaj płynne.
Połącz obie masy, zagnieść elastyczne ciasto i pozostawić na godzinę w cieple.
Pokrój grzyby i smaż na złoty kolor. Dodaj pokrojone i obrane pomidory i smaż jeszcze przez kilka minut.
Gdy nadzienie ostygnie, wymieszaj je z jajkiem, posiekanymi ziołami i startym serem.
Podziel ciasto na części, zwiń w warstwy i uformuj łódki.
Włóż nadzienie do każdej łodzi i wyślij na 20-25 minut do piekarnika w temperaturze 200 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy