Manna cytrynowa jest tak smaczna i aromatyczna, że nie można jej ominąć. I przygotowuje się w tym samym czasie bardzo elementarnie. Plusem ciasta kefirowego i kaszy manny jest to, że zawsze dobrze się piecze, nawet jeśli pieczenie nie jest twoją łyżwą.
Składniki
- kefir - 500 ml
- Manka - 430 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 200 g
- cytryna - 1 rzecz
- sól - 1 szczypta
- soda spożywcza - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wymieszaj kefir z semoliną i pozostaw na pół godziny.
Usuń skórkę z cytryny i wyciśnij sok.
Ubij jajko z cukrem mikserem. Dodaj sól, sodę i sok z cytryny i wymieszaj.
Dodaj skórkę, wymieszaj wszystko z semoliną i pozostaw na kolejne 15 minut.
Wlej ciasto do formy i piecz mannę w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy