Ptysie z twarogiem są idealne na poranną herbatę lub kawę. Mogą równie dobrze zastąpić śniadanie lub popołudniową przekąskę. Do nadzienia twarogowego można dodać rodzynki, kandyzowane owoce lub suszone owoce, krople czekolady-wszystko.
Składniki
- ciasto francuskie - 300 g
- twaróg - 200 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- rodzynki - 2 art.
- cukier - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej rodzynki gorącą wodą przez kilka minut i osusz.
Wymieszaj twaróg z cukrem i rodzynkami do smaku. Dodaj białko jaja i ponownie wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto i pokrój w kwadraty. Umieść nadzienie na środku każdego z nich i ściśnij przeciwległe rogi.
Posmaruj ptysie ubitym żółtkiem i piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy