Tym ciastem zaskoczysz nawet wyrafinowanych smakoszy. Pachnące wypieki z gruszkami i czekoladą są piękne, bardzo smaczne i miękkie. W przepisie użyję kropli czekolady. Można je zastąpić posiekaną czekoladą.
Składniki
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 150 g
- cukier - pół szklanki
- śmietana - 2 art.
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- sól - na czubku noża
- sok z cytryny - 2 łyżeczka
- Gruszka - 300 g
- orzechy włoskie - garść
- czekoladowe krople - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz gruszki i nasiona. Pokrój jedną gruszkę na duże kawałki i odłóż na bok do dekoracji, resztę posiekaj w kostkę. Skrop wszystko sokiem z cytryny.
Osusz orzechy na patelni i lekko posiekaj.
Lekko ubij jajka z cukrem, solą i kwaśną śmietaną.
Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, krople czekolady, gruszkę i orzechy.
Delikatnie wymieszaj masę szpatułką i włóż do wysmarowanej formy. Na wierzchu ładnie ułóż odłożone kawałki gruszki.
Piecz ciasto przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 20-30 minut lepiej gotować pod folią.