pieczenie 09.02.2022

ciasto z gruszkami, orzechami włoskimi i czekoladą

1 godz. 10 min.
8 porcji
Ciasto z gruszkami, orzechami włoskimi i czekoladą
vkuslandia, stock.adobe.com
0

Tym ciastem zaskoczysz nawet wyrafinowanych smakoszy. Pachnące wypieki z gruszkami i czekoladą są piękne, bardzo smaczne i miękkie. W przepisie użyję kropli czekolady. Można je zastąpić posiekaną czekoladą.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz gruszki i nasiona. Pokrój jedną gruszkę na duże kawałki i odłóż na bok do dekoracji, resztę posiekaj w kostkę. Skrop wszystko sokiem z cytryny.

Osusz orzechy na patelni i lekko posiekaj.

Lekko ubij jajka z cukrem, solą i kwaśną śmietaną.

Dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, krople czekolady, gruszkę i orzechy.

Delikatnie wymieszaj masę szpatułką i włóż do wysmarowanej formy. Na wierzchu ładnie ułóż odłożone kawałki gruszki.

Piecz ciasto przez 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 20-30 minut lepiej gotować pod folią.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy