Nigdy nie robiłeś takich ciast? Przygotuj się na zaskoczenie prostotą i dostępnością przepisu. Zwykle wszystkie niezbędne składniki znajdują się w lodówce. Możesz użyć dowolnych konserw rybnych, najważniejsze jest to, że są w oleju.
Składniki
- mąka - 450 g
- jaja kurze - 1 rzecz
- mleko (ciepły) – 180 ml
- majonez - 1 art.
- suche drożdże (szybko poruszający się) – 10 g
- cukier - 1 łyżeczka
- sól - do smaku
- konserwy rybne - 240 g
- jaja kurze (gotowane) – 2 kawałki
- Zieleń - kilka gałązek
- cebula - 1 rzecz
- mielona kolendra - do smaku
- mielony czarny pieprz - do smaku
- sól - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, suche drożdże, sól i cukier.
Dodaj ciepłe mleko, lekko ubite jajko i majonez. Zagnieść miękkie ciasto, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wyjmij konserwy rybne ze słoika i rozgnieć widelcem.
Posiekaj warzywa, obraną cebulę i jajka.
Połącz konserwy, zioła, cebulę, jajka, sól i przyprawy.
Podziel ciasto na dwie części. Z jednego rozwałkuj ciasto wzdłuż średnicy formy, biorąc pod uwagę wysokość ścian.
Nasmaruj formę masłem, ułóż ciasto i nadzienie.
Oddziel trochę od drugiej części ciasta na wystrój. Resztę rozwałkuj ciastem o pożądanym rozmiarze i przykryj ciasto. Mocno przyklej krawędzie.
Z pozostałego ciasta rozłóż dowolny wystrój. Ten krok jest opcjonalny i można go pominąć.
Piecz ciasto przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.