Istnieje wiele ciekawych przepisów na to popularne danie. Lecho można nawet zrobić z ogórków z koncentratem pomidorowym zamiast świeżych pomidorów. Przestrzegaj proporcji wskazanych w przepisie, ale nie zapomnij wziąć pod uwagę własnych preferencji smakowych.
Składniki
- ogórki - 500 g
- Pasta pomidorowa - 300 g
- papryka - 500 g
- marchew - 300 g
- cebula - 300 g
- Olej roślinny - 80 ml
- ocet - 60 ml
- liść laurowy - 2 kawałki
- czarny pieprz - 5 groszek
- cukier - 100 g
- sól - 60 G
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki, obraną cebulę i paprykę. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Wymieszaj wodę z koncentratem pomidorowym, olejem, cukrem i solą. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj warzywa, przyprawy i gotuj przez kolejne 15-20 minut.
Wlej ocet, potnij jeszcze 1 minutę i zdejmij z ognia.
Rozłóż lecho w słoikach, zwiń i pozostaw na jeden dzień w cieple.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy