tkemali z żółtej śliwki wiśniowej na zimę

1 godz. 0 min.
4 porcje
Tkemali z żółtej śliwki wiśniowej na zimę
Karina Klaczuk, stock.adobe.com
0

Ze wszystkich odmian tkemali wolę bardziej klasyczne, ale z niespodzianką. Na przykład żółta śliwka wiśniowa będzie doskonałą podstawą do przygotowania. Ma przyjemny kwaśny smak, a ponadto jasny apetyczny odcień.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj śliwkę wiśniową. Napełnij wodą, aby ją przykryła.

Gotuj śliwkę wiśniową przez 10 minut do miękkości i przetrzyj przez sito.

Zmiel paprykę, czosnek i zioła w blenderze.

Wymieszaj wszystkie składniki ze śliwką wiśniową i gotuj tkemali przez kolejne 20 minut.

Zwiń sos do wysterylizowanych słoików.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy