Ze wszystkich odmian tkemali wolę bardziej klasyczne, ale z niespodzianką. Na przykład żółta śliwka wiśniowa będzie doskonałą podstawą do przygotowania. Ma przyjemny kwaśny smak, a ponadto jasny apetyczny odcień.
Składniki
- śliwka wiśniowa (żółty) – 1.5 kg
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 3 głowice
- pietruszka - 1 pęczek
- mielona kolendra - 1 art.
- nasiona gorczycy - 1 art.
- kozieradka - 1 łyżeczka
- sól - 2 art.
- cukier - 5-6 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj śliwkę wiśniową. Napełnij wodą, aby ją przykryła.
Gotuj śliwkę wiśniową przez 10 minut do miękkości i przetrzyj przez sito.
Zmiel paprykę, czosnek i zioła w blenderze.
Wymieszaj wszystkie składniki ze śliwką wiśniową i gotuj tkemali przez kolejne 20 minut.
Zwiń sos do wysterylizowanych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy