Planujesz lekki lunch lub kolację? Do tego dobrze nadaje się pilaw wegetariański. Danie składa się z gotowanego na parze ryżu i wielu różnych warzyw. A jeśli nie lubisz smaku selera lub czosnku, po prostu pomiń je w przepisie!
Składniki
- ryż na parze - 2 szklanki
- papryka - 1 rzecz
- zielony groszek - 1 szklanka
- seler (łodygi) – 150 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- Olej roślinny - 100 ml
- chmiel-suneli - 0,5 łyżeczka
- Zira - 0,5 CZ. l.
- sól - do smaku
- pietruszka - 3 gałązki
- woda (oczyszczona) – 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek. Pokrój paprykę na pół, usuń nasiona.
Posiekaj cebulę, marchewkę, paprykę, seler i natkę pietruszki.
W głębokim kotle podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.
Dodaj seler, marchewkę i paprykę. Gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj chmiel-suneli, Zira, sól, umyty ryż i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża.
Wlej wrzącą wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut na małym ogniu.
Dodaj zielony groszek, posiekaną natkę pietruszki i po 4 minutach wyłącz.
Owinąć gotowy pilaw ciepłym ręcznikiem i pozostawić na 20 minut.