dania główne 22.01.2022

pilaw Wegetariański

55 min
6 porcji
Pilaw Wegetariański
Vegetarian pilaf, stock.adobe.com
0

Planujesz lekki lunch lub kolację? Do tego dobrze nadaje się pilaw wegetariański. Danie składa się z gotowanego na parze ryżu i wielu różnych warzyw. A jeśli nie lubisz smaku selera lub czosnku, po prostu pomiń je w przepisie!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz cebulę i czosnek. Pokrój paprykę na pół, usuń nasiona.

Posiekaj cebulę, marchewkę, paprykę, seler i natkę pietruszki.

W głębokim kotle podsmaż cebulę na oleju na złoty kolor.

Dodaj seler, marchewkę i paprykę. Gotuj przez 7-10 minut, od czasu do czasu mieszając.

Dodaj chmiel-suneli, Zira, sól, umyty ryż i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża.

Wlej wrzącą wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut na małym ogniu.

Dodaj zielony groszek, posiekaną natkę pietruszki i po 4 minutach wyłącz.

Owinąć gotowy pilaw ciepłym ręcznikiem i pozostawić na 20 minut.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy