Ten oryginalny przepis został kiedyś udostępniony mi przez przyjaciela. Ciasto ugniata się na soku pomarańczowym, dzięki czemu okazuje się nie tylko piękne, ale także pachnące. Aby smak był jeszcze bardziej żywy, dodaj trochę skórki pomarańczowej.
Składniki
- mąka - 450 g
- sok pomarańczowy - 200 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- proszek do pieczenia ciasta - 1 łyżeczka
- cukier - 100 g
- sól - na czubku noża
- masło - 50 g
- Olej roślinny - 400 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
Dodaj sok pomarańczowy, stopione masło, lekko ubite jajka i zagnieść miękkie ciasto.
Uformuj kiełbaski i pokrój w poprzek na kawałki o grubości około 5 centymetrów.
Smażyć pączki na rozgrzanym oleju na złoty kolor i ułożyć na ręczniku papierowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy