Nie wiesz, jak zrobić ciasta? Ten przepis jest idealny do treningu! Nadzienie i ciasto są już gotowe, więc pozostaje tylko je poprawnie "połączyć". Uwielbiam cynamon, więc zawsze dodaję go do nadzienia. Możesz tego nie robić.
Składniki
- ciasto drożdżowe Francuskie - 450 g
- Powidło (dowolny) – 250 g
- mielony cynamon - 0,5 łyżeczka
- masło - 20 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozmrozić ciasto francuskie w temperaturze pokojowej.
Rozwałkuj lekko, przesuwając wałek wyłącznie w jednym kierunku.
Wytnij dwa okrągłe ciasta o średnicy kształtu, biorąc pod uwagę wysokość boków.
Posmaruj formę masłem, ułóż pierwsze ciasto.
Równomiernie rozprowadź dżem, posyp zmielonym cynamonem.
Przykryj wierzch drugim ciastem i mocno przyklej krawędzie.
Pozostałe masło rozpuść i posmaruj ciasto silikonową szczotką.
Piecz przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy