pierwsze dania
24.11.2022
marynata z jęczmieniem jęczmiennym i serem topionym
1 godz. 0 min.
5 porcji

W mojej rodzinie wszyscy kochają marynatę, więc jest często przygotowywana. Próbowałem już wielu przepisów. Okazuje się bardzo smaczny z roztopionym serem. Biorąc pod uwagę szeroką gamę produktów mlecznych, eksperymenty w tym kierunku mogą być nieskończone.
Składniki
- jęczmień - 100 g
- ogórki (słone) – 2 kawałki
- ser topiony (55% tłuszczu) – 2 kawałki
- ziemniaki - 250 g
- marchew - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- masło - 50 g
- czarny pieprz - 3 groszek
- sól - do smaku
- rosół z kurczaka - 1,5 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz jęczmień, wlej do rondla i zalej bulionem z kurczaka.
Dodaj czarne ziarna pieprzu i gotuj przez 40 minut na małym ogniu.
Obierz i pokrój ziemniaki, cebulę.
Zetrzyj ogórki i marchewki na grubej tarce.
Roztop masło na patelni, dodaj cebulę i marchewkę i smaż na złoty kolor.
Wlej ziemniaki, ogórki i smażenie na patelnię z jęczmieniem jęczmiennym. Gotuj przez 10 minut.
Dodaj topiony ser, sól i po 5 minutach wyłącz. Zaparz marynatę pod pokrywką przez 15-20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy